Λαπαροσκοπική Αποκατάσταση Βουβωνοκήλης

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2313 322125

Κατά την περασμένη εικοσαετία, η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης έγινε όλο και πιο δημοφιλής. Για πολλούς χειρουργούς η λαπαροσκοπική προσπέλαση έχει αντικαταστήσει την ανοικτή.

Δύο διαφορετικές τεχνικές χρησιμοποιούνται ευρέως. Οι διάφοροι χειρουργοί συνήθως έχουν τις δικές τους προτιμήσεις σχετικά με τις τεχνικές λαπαροσκοπικής αποκατάστασης. Στα χέρια έμπειρου χειρουργού, και οι δύο τεχνικές έχουν άριστα αποτελέσματα.

Μέθοδος TEP: Η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά αλλά εξωπεριτοναικά και θεωρείται η πιό ελάχιστα επεμβατική μέθοδος. Ο χώρος που δημιουργείται για την τοποθέτηση του πλέγματος είναι μεταξύ των μυών του κοιλιακού τοιχώματος και του περιτοναίου δηλ. πρόκειται για ενδοσκοπική μέθοδο, χωρίς να εισέρχεται κάποιο εργαλείο μέσα στην κοιλιά. Η συγκράτηση του πλέγματος γίνεται με clips αν η κήλη είναι ευθεία ή χωρίς αν είναι λοξή (Το πλέγμα το “καθηλώνει” η ενδοκοιλιακή πίεση).

tep

Μέθοδος TAPP: Η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά δηλ. με είσοδο της κάμερας και των εργαλείων στην κοιλιά απο μικρές τομές 5-10 mm. Αποκολλάται το περιτόναιο και το πλέγμα τοποθετείται στην ιδια θέση μεταξύ των μυών του κοιλιακού τοιχώματος και του περιτοναίου όπως στην μέθοδο TEP. Το πλέγμα καθηλώνεται με clips και το περιτόναιο συρράπτεται. Η λαπαροσκοπική βουβωνοκήλη (πλαστική -μέθοδος TAP) είναι ευκολότερη τεχνική και προτιμάται σε μεγάλες βουβωνοκήλες, σε παχυσάρκους ασθενείς, σε υποτροπές και σε αμφοτερόπλευρες κήλες. Επειδή γίνεται διακοιλιακά είναι περισσότερο επεμβατική απο τη μέθοδο TEP. Πλεονέκτημα της μεθόδου θεωρείται η δυνατότητα ελέγχου της κοιλιάς ή και η ταυτόχρονη εκτέλεση άλλης επεμβάσεως.

tapp

Όλες οι μέθοδοι έχουν πολύ μικρό ποσοστό επιπλοκών αλλά οι λαπαροσκοπικές μέθοδοι παρόλο που στατιστικά έχουν τα ίδια ποσοστά επιπλοκών με την ανοικτή, ενδέχεται να είναι σοβαρότερες. Οι επιπλοκές αυτές είναι το αιμάτωμα, η κάκωση σπλάχνων (TAPP), η νευραλγία, η λοίμωξη, και η υποτροπή. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι μικρότερος μετά τις λαπαροσκοπικές τεχνικές και υπάρχει επίσης μεγαλύτερη ευχέρεια στην κίνηση.

 

diavgeia

 

 

 

HLESY LOGO

 

 

 

©  ΓΝΘ "Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ"

 

 

 

Είσοδος μελών

button efimeries nosokomion

 

 

 

 

 

 

button efimeries farmakion

 

 

 

ypourgeio

 

 

 

Τμήμα Πληροφορικής-2016